Κύκλος Ρεσιτάλ Mediterranean Miniature Sketches

7 Δεκεμβρίου 2019 20:30

M.M.S| Mediterranean Miniature Sketches | Έργα Συνθετών 21ου αι.

Mediterranean Miniature Sketches είναι  ο τίτλος της θεματικής ενότητας του κύκλου ρεσιτάλ που θα παρουσιάσει η Θεσσαλονικιά πιανίστα Ερατώ Αλακιοζίδου, ξεκινώντας από την Πορτογαλία το φετινό Οκτώβριο, προσκεκλημένη του φεστιβάλ Hands On που διοργανώνεται στο Πανεπιστήμιο του Αβέιρο στην Πορτογαλία.  

Στην Αθήνα το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στις 7 Δεκεμβρίου στην  αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής» στο Ωδείο Αθηνών στις 20:30.

Η Αλακιοζίδου επιλέγει έργα καταξιωμένων ή νεότερων Ελλήνων συνθετών,  με τέτοιο τρόπο ώστε να μας αφηγηθεί μια ιστορία αισθαντικότητας και ευαισθησίας «μεσογειακού τύπου», όπως η ίδια λέει. 

Οι μινιατούρες αποτελούν μικρές προσωπικές ιστορίες και αφηγήσεις των συνθετών οι οποίες αποτυπώνονται με τη μορφή μικρών κομματιών για πιάνο, σαν σκίτσα.
Όλα μαζί συνδέονται μεταξύ τους με έναν μεταφυσικό τρόπο και αφηγούνται μία ιστορία.
Μια ιστορία που τη διηγείται η πιανίστα Ερατώ Αλακιοζίδου, καθώς είναι αυτή που επιλέγει τη σειρά των έργων. 

Αυτής της μορφής το patchwork το παρουσίασε πρώτη φορά το 2018 με την διεθνή ηχογράφηση πρώτων εκτελέσεων έργων Ελλήνων συνθετών 21ου αιώνα με τον τίτλο In Blue And White από την αμερικάνικη εταιρία Odradek Records. Η δισκογραφική αυτή παραγωγή – η οποία ήταν υποψήφια από την Ένωσης Ελλήνων Κριτικών θεάτρου και μουσικής το 2018- εμπεριέχει πρεμιέρες Ελλήνων συνθετών και έργα που γράφτηκαν ειδικά για την πιανίστα.(25 έργα 14 Ελλήνων συνθετών). Ήδη έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, Πορτογαλία, Ολλανδία, και Ιταλία. Τον Ιούνιο του 2019 η παραγωγή συμπεριλήφθηκε στην Sony Classic Select στην μουσική αγορά της Κίνας. Η επιλογή των συνθετών έχει ως αφετηρία εμβληματικούς συνθέτες που διακρίνονται για την τεχνική τους ικανότητα, τη συνοχή και τη σαφήνεια της μουσικής σκέψης. Συνθέτες οι οποίοι δημιούργησαν μια στέρεα σύγχρονη παράδοση στην Ελλάδα και προετοιμάζουν το έδαφος για τη νεότερη γενιά δημιουργών. Περιλαμβάνονται επίσης, και νεότεροι συνθέτες που έχουν δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής, δημιουργώντας νέους ηχητικούς κόσμους. Ο πλουραλισμός στις αισθητικές κατευθύνσεις των έργων αποτελεί ένα από τα πλεονεκτήματα του cd. Ανάλογη σπουδαιότητα αποτελεί η συνεργασία μου με τους ίδιους τους συνθέτες κατά την περίοδο της προετοιμασίας της ηχογράφησης. Με βοήθησε στη διερεύνηση του τρόπου σκέψης και στην επίτευξη μιας ερμηνείας που να είναι όσο πιο κοντά στις προθέσεις τους. Μέσα από την αυθεντικότητα αυτής της συνεργασίας ξετυλίγεται μια ηχοχρωματική βεντάλια που οι ρυθμικές και δυναμικές λεπτομέρειες αποτελούν πρόκληση ερμηνευτικών απαιτήσεων. 

Το πρόγραμμα έχει παρουσιαστεί σε πολλές μορφές και ως  ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται στη μορφή της σημερινής συναυλίας συμπεριλαμβάνει εκτός από Έλληνες συνθέτες και συνθέτες που ζουν σε χώρες της μεσογείου η εμπνέονται από αυτήν. Η έμπνευση που δίνει η Μεσόγειος με ό,τι αυτή περιλαμβάνει μετατρέπεται από τους συνθέτες σε μουσική.

Η ιστορία που δημιουργείται από την ένωση όλων των έργων ευελπιστώ να αποτελέσει εκείνο το σημείο επαφής που θα δώσει το έναυσμα να αναζητηθεί περαιτέρω ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός, αλλά και ένας διάλογος μεταξύ των συνθετών. Οι ιδιαιτερότητές των νέων μουσικών ανακαλύψεων, να ταυτιστούν με την απλότητα μιας μουσικής αφήγησης.

Στη συγκεκριμένη συναυλία θα παρουσιαστούν οι πρώτες εκτελέσεις έργων των: Sara Carvahlo, Λάζαρου Τσαβδαρίδη, Στογιαννίδη Κωσταντίνο, Έλλη Ζαχαροπούλου, Γιώργου Παπουτσή, Ευαγγελία Κατέλη, Αναστάση Φιλιπακόπουλου, Στάθη Γυφτάκη, Μαρία-Χριστίνα Κριθαρά και δύο νέων ταλαντούχων Θεσσαλονικέων συνθετών του Μενέλαου Πειστικού και του Χρήστου Ντόβα.

Οι υπόλοιποι συνθέτες που συμμετέχουν με έργα τους σε αυτή την συναυλία είναι οι Καλλιόπη Τσουπάκη, Φίλλιπος Τσαλαχούρης  Caterina Venturelli, Ricardo Vaglini  Ασπασία Νασοπούλου, Benet Casablancas, Παναγιώτης Θεοδοσίου, Γιώργος Χατζημηχελάκης,  Βασίλης Κίτσος, Γιώργος Κουρουπός, Μηνάς Μπορμπουδάκης, Κώστας Παρισιάδης κ.α 

Η Ερατώ Αλακιοζίδου τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την ανάδειξη του έργου Ελλήνων συνθετών στο εξωτερικό και παρουσιάζει έργα σε πρώτες εκτελέσεις αποσπώντας λαμπρές κριτικές.

Τιμές εισιτηρίων 

  • ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 10€
  • ΜΕΙΩΜΕΝΟ 5€ (φοιτητικό/ανέργων/AMEA)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

TICKET SERVICES 

  • Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39
  • Τηλεφωνικά: 210 7234567
  • Online: www.ticketservices.gr

PUBLIC

Υπεύθυνος επικοινωνίας : Αντώνης Κοκολάκης, 

Email: kokolakispr@yahoo.gr,kokolakispr@gmail.com

 


 

Share to:

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu