Ορχήστρα Εγχόρδων του Χονγκ Κονγκ

9 Νοεμβρίου 2023 20:30

Η Ορχήστρα Εγχόρδων του Χονγκ Κονγκ (HKSO), που ιδρύθηκε από την βιολίστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια Γιάο Τζου, σε μια συναυλία στο Ωδείο Αθηνών, στο Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος, στην πρώτη στάση της περιοδείας της ορχήστρας στην κεντρική & ανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο του Belt & Road Initiative.

Είσοδος ελεύθερη

//

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΕΓΧΟΡΔΩΝ ΤΟΥ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ (HKSO)
Ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια: Yao Jue

Βασικός σκοπός της Ορχήστρας Εγχόρδων του Χονγκ Κονγκ, που ιδρύθηκε από τη βιρτουόζο τυ βιολιού Γιάο Τζου, SBS, BBS, JP, είναι να αναδεικνύει τα εγχώρια μουσικά ταλέντα. Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ορχήστρα δίνει πολλές συναυλίες και περιοδεύει συχνά στο εξωτερικό έχοντας κερδίσει το μουσικόφιλο κοινό. Έχει σημαντική αναγνώριση τόσο στη χώρα της όσο και στο εξωτερικό για το «ιδιαίτερο μουσικό της ηχόχρωμα που συνδυάζει ανατολικές και δυτικές επιρροές».

kkΗ Ορχήστρα επιδιώκει την καλλιτεχνική αρτιότητα συμπράττοντας με διεθνείς μουσικούς, όπως οι Tan Dun, Sarah Chang, Qin Li-wei, Hayley Westenra, Andrés Cárdenes, Lio Kuok-man και Sharon Andrea Choa.

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Γιάο Τζου, η Ορχήστρα συστήνει τους κορυφαίους μουσικούς του Χονγκ Κονγκ σε όλον τον κόσμο, μέσα σε ένα κλίμα ψυχικής ανάτασης που μόνο η μουσική μπορεί να δώσει. Τον Μάιο του 2018, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίννες για το «μεγαλύτερο σύνολο εγχόρδων».

Το 2019-2020 η Ορχήστρα προσκλήθηκε να εμφανιστεί σε πολλές χώρες, και περιόδευσε στο πλαίσιο του «Belt and Road Initiative» στη Νοτιοανατολική Ασία. Τον Ιούνιο του 2023, η Ορχήστρα εμφανίστηκε στο Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών στο Πεκίνο με τη χορηγία του Εθνικού Ιδρύματος Τεχνών της Κίνας. Είναι η μόνη ορχήστρα με δυτικά όργανα που συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα του Εθνικού Ιδρύματος Τεχνών της Κίνας, το οποίο υποδέχτηκε για πρώτη φορά και καλλιτεχνικές ομάδες από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο.

Από την ίδρυσή της, η Ορχήστρα Εγχόρδων του Χονγκ Κονγκ έχει περιοδεύσει σε 9 χώρες και 34 πόλεις.

//

YAO JUE

Στη μεγάλη καριέρα της, η Γιάο Τζου έχει πραγματοποιήσει σημαντικές εμφανίσεις σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ. Οι μουσικοκριτικοί χρησιμοποιούν συχνά φράσεις όπως «εντυπωσιακή δεξιοτεχνία», «έντονα συγκινητική» και «άψογη τεχνική», για να περιγράψουν την ερμηνεία της. Είναι η μόνη βιολονίστρια που συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο Διάσημες γυναίκες της Κίνας, που εκδόθηκε, το 1996, από το Διεθνές Συνέδριο Γυναικών στο Πεκίνο.

Η Γιάο Τζου τιμήθηκε με το βραβείο Justices of the Peace (JP) το 2013, το Bronze Bauhinia Star (BBS) το 2017 και το Silver Bauhinia Star (SBS) το 2023 από την κυβέρνηση της Ειδικής Διοικητικής Περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ. Της απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Μέλους από το Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ το 2015, το Πανεπιστήμιο Βαπτιστών του Χονγκ Κονγκ το 2022 και το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ το 2023. Είναι μέλος του συμβουλίου της Εθνικής Επιτροπής της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού από το 2018.

Απόφοιτος του Ωδείου της Σαγκάης υπό τον Tan Su Zheng, του Ωδείου του Σαν Φρανσίσκο υπό τον Zaven Melikian και της Σχολής Τζούλλιαρντ υπό την Dorothy DeLay, η Γιάο έχει αφήσει το στίγμα της σε όλον τον κόσμο: έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμες συναυλίες, μουσικά φεστιβάλ και έχει συμπράξει με ορχήστρες διεθνώς. Έχει ηχογραφήσει συνολικά 11 σόλο άλμπουμ (CD και DVD). Παίζει με βιολί Στραντιβάριους του 1713.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Share to:

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu