Ρομαντισμός στη Σουηδία και Γερμανία

9 Μαΐου 2018 20:30
ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ ΚΑΙ ΕΓΧΟΡΔΑ
Η καταξιωμένη ελληνίδα πιανίστρια Λευκή Καρποδίνη μαζί με το Stenhammer Quartet- ένα από τα σημαντικότερα κουαρτέτα εγχόρδων της Σκανδιναβίας – και τον τσελίτσα Erik Williams εμφανίζονται σε ένα πρόγραμμα με έργα για πιάνο και έγχορδα, που περιλαμβάνει δύο από τα πιο δημοφιλή έργα μουσικής δωματίου του Γερμανού συνθέτη Robert Schumann και δύο λιγότερο γνωστά έργα, της σουηδέζας συνθέτριας Elfrida Andréκαι του συνθέτη Henning Mankell.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Robert Schumann
Φανταστικά κομμάτια Έργο 73, για τσέλο και πιάνο
Elfrida Andrée
Πιάνο Τρίο Αρ. 2 σε σολ ελάσσονα
_____________
Henning Mankell
Nυχτερινό ‘Εργο 54 για τσέλο και πιάνο 

Robert Schumann
Πιάνο Κουαρτέτο Έργο 47 σε μι ύφεση μείζονα 
 
__________________
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
 
ΛΕΥΚΗ ΚΑΡΠΟΔΙΝΗ
Η πιανίστρια Λευκή Καρποδίνη έχει δώσει συναυλίες στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, στον Καναδά, το Ισραήλ, τη Ρωσία, την Αμερική και τα νησιά Μπαρμπέιντος καθώς και σε μεγάλα φεστιβάλ όπως το Schlesswig Holstein, Banff Festival, Cully Classique, Brighton,  Cheltenham, Mecklenburg Vorponnerm, Symi, Paxos, κ.ά. Έχει συνεργαστεί με διάφορες ορχήστρες και σύνολα, και εξαιρετικούς μουσικούς εκ των οποίων η Μυρσίνη Μαργαρίτη,  ο Αγγελος Λιακάκης, η Ruby Hughes, ο Erik Williams, ο Rafal Payne, το τρίο Trioskop και το Trio Fibbonacci και από το 2013 δίνει συναυλίες με τον πιανίστα Michael Brownlee Walker, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.
Η Λευκή Καρποδίνη είναι αριστούχος διπλωματούχος πιάνου  του Ωδείου Αθηνών και κάτοχος του Bachelor of Music και του Master’s Degree of Music από το Guildhall School of Music and Drama. Επίσης είναι απόφοιτος της Ακαδημίας ΙΕΜΑ της Φρανκφούρτης. Υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ και των Mozarteum, Schlesswig Holstein, Banff Centre, Tel Hai και Belgais Centre, όπου συμμετείχε σε σεμινάρια διάσημων μουσικών. Έχει βραβευτεί με τον τίτλο Sir Henry Richardson Award (MBF,Λονδίνο) και έχει πάρει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Schubert (GSMD, Λονδίνο) καθώς και το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο μουσικό διαγωνισμό «Φίλων» . 
 

Μελλοντικές εμφανίσεις της περιλαμβάνουν συναυλίες στο φεστιβάλ της Πάτρας “Μουσικός Μάιος”, στο Φεστιβάλ Samos Music & Arts Days και στο Festival of the Aegean στη Σύρο, όπου θα εμφανιστεί ως σολίστ στο κοντσέρτο για πιάνο του Mozart Αρ. 20 σε ρε ελάσσονα με την ορχήστρα  Pan-European Philharmonia.

 

Διδάσκει πιάνο στο Ωδείο Αθηνών.
 
“Αναζητώντας, μετά το τέλος του ρεσιτάλ, να εντοπίσω τι μου θύμιζαν η στιβαρότητα, η ρωμαλεότητα, η μαθηματική αυστηρότητα αλλά και η δριμύτητα του συναισθήματος της Καρποδίνη – κατέληξα αυθόρμητα στο παίξιμο της Τζίνας Μπαχάουερ…”
(Εφημερίδα των Συντακτών)
“..παρέδωσε έναν καθηλωτικό “Βυθισμένο Καθεδρικό ναό“…ακόμα μία εξαιρετική στιγμή αποτυπώθηκε στα “Πυροτεχνήματα, με μια βεγγαλική ερμηνεία εκ μέρους της…”
(Avopolis)Η πολύ ταλαντούχα Λευκή Καρποδίνη αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στη μακρά αλυσίδα σημαντικών πιανιστριών της χώρας μας.”
(Αθηνόραμα)

 
STENHAMMAR QUARTET
Από την ίδρυση του το 2002, το Stenhammar Quartet θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά κουαρτέτα εγχόρδων της Σκανδιναβίας. Τα έργα σουηδών συνθετών διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στα προγράμματα του συνόλου, αλλά δίνεται επίσης ιδιαίτερη προσοχή στο Βιεννέζικο κλασσικό ρεπερτόριο και στη σύγχρονη μουσική. Το κουαρτέτο αναθέτει τακτικά έργα σε σκανδιναβούς συνθέτες, όπως ο Sven-David Sandström, ο Anders Hillborg και ο Bent Sörensen.Επίσης πολλοί συνθέτες από τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία έχουν αφιερώσει στο σύνολο έργα τους.
Το Stenhammar Quartet έχει ηχογραφήσει περίπου σαράντα έργα για την σουηδική ραδιοφωνία και έχει πάρει εξαιρετικές κριτικές από το Strad και το The Guardian για τις λυρικές και εξαιρετικές ηχογραφήσεις των κουαρτέτων του Wilhelm Stenhammar (Bis).
Το CD τους με όλα τα κουαρτέτα εγχόρδων του Lars-Erik Larsson (Daphne) έλαβε υποψηφιότητα για τα βραβεία του Σουηδικού Grammy, καθώς και κριτική αναγνώριση τόσο στα σουηδικά όσο και στα διεθνή μουσικά περιοδικά. Το 2014 ηχογράφησαν τα κουαρτέτα του Kurt Atterberg (CPO) . Το 2009 το κουαρτέτο έκανε το ντεμπούτο του στο Λονδίνο και κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους εμφανίστηκε στο γαλλικό μουσικό κανάλι Mezzo. Το Stenhammar Quartet δίνει τακτικά συναυλίες σε πολλά σκανδιναβικά φεστιβάλ. Σε πρόσφατες συναυλίες του συγκαταλέγονται εμφανίσεις στην Πολωνία, την Αλγερία, τη Γερμανία και την Ινδία.
 

«Εξαιρετικές ερμηνείες, δημιουργία μουσικής υψηλής ποιότητας! » Svd 2011

«Το Κουαρτέτο Stenhammar ερμηνεύει με αρθρωτή επικοινωνιακή αφοσίωση και συναισθηματική ακρίβεια. Η παρουσίαση είναι καθαρή και εμπεριστατωμένη – ό, τι  θα ευχόταν κανείς»  (Rob Barnett)

«Οι ερμηνείες, γεμάτες ένταση και λυρική ομορφιά, είναι εξαιρετικές» (The Guardian)

«Παρά τις απαιτητικές τεχνικές δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν, οι εκτελέσεις των μουσικών του Stenhammar είναι πάντοτε σίγουρες, και στα χέρια τους οι πολύπλοκοι ρυθμοί των έργων και οι μεταβαλλόμενες μεταβολές του ρυθμού εμφανίζονται με απόλυτη φυσικότητα». ( Strad)

 

 
ERIK WILLIAMS
Ο καναδοσουηδός τσελίστας Erik Williams κατάγεται από οικογένεια μουσικών.  Πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολοντσέλου στο Μόντρεαλ. Το 1995, με πλήρη υποτροφία συνέχισε τις πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του στο Royal Academy of Music της Στοκχόλμης με τον καθηγητή Ola Karlsson. Κατά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών του σπουδών στη Σουηδία, του απενεμήθη το Χρυσό Μετάλλιο αριστείας.
Το 2000 ως υπότροφος  συνέχισε τις σπουδές του στο Guildhall School of Music and Drama στο Λονδίνο με τον διάσημο David Takeno στο πρόγραμμα Advanced Instrumental Studies.
Από το 2007 ο Erik είναι μέλος της Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Σουηδίας υπό την διεύθυνση του Daniel Harding.
Ο Erik Williams  τα τελευταία 10 χρόνια εμφανίζεται τακτικά ως σολίστας και σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ιαπωνία. Έχει παίξει στις μεγαλύτερες αίθουσες του Τόκιο, όπως το Suntory Hall, το Ueno Bunka Kaikan, το Opera City και το Tokyo Metropolitan Theater, όπου πρόσφατα ερμήνευσε το διπλό κοντσέρτο του Brahms. Εχει επίσης συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες μουσικής δωματίου στην πόλη Kitakyushu στη νότια Ιαπωνία.
Είναι τακτικός προσκεκλημενος εξάρχων στα βιολοντσέλα στην Ορατόριο Συμφωνική Ορχήστρα της Tachikawa στο Τόκιο.
 
_____________
Πληροφορίες/ κρατήσεις εισιτηρίων
-Εκδοτήριο εισιτηρίων, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
Τηλ. 210 7234567
– Καταστήματα Public
www.ticketservices.gr


© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu