Σεμινάριο μπαρόκ άρπας

20 Δεκεμβρίου 2018 10:00

Σεμινάριο μπαρόκ άρπας

διδασκαλία: Φλώρα Παπαδοπούλου

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου Κέντρο Παλαιάς Μουσικής – Ωδείο Αθηνών Έναρξη στις 10:00

Το σεμινάριο προτείνει μια γνωριμία με τη μπαρόκ άρπα, την τεχνική της και το ρεπερτόριο της, καθώς και μία προσέγγιση ιστορικά ενήμερη για την εκτέλεση των μπαρόκ κομμάτων στην μοντέρνα άρπα.

Αφορά προχωρημένους σπουδαστές και επαγγελματίες αρπίστες.

Κόστος 40€  για ενεργή συμμετοχή / 20€ για τους ακροατές
Δηλώσεις μέχρι τη Κυριακή 25 Νοεμβρίου

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου:

10:00-12:00 Εισαγωγή στις άρπες της μπαρόκ εποχής:

Ιστορία, εικονογραφία, ρεπερτόριο, τεχνικά στοιχεία. Μετά από αυτό το πρώτο εισαγωγικό μέρος, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τον ήχο της μπαρόκ άρπας και να δοκιμάσουν οι ίδιοι το όργανο.

12:15 Μαθήματα μπαρόκ ερμηνείας στη μοντέρνα άρπα:

Α) Φραζάρισμα και άρθρωση.

Ο αρμονικός λόγος: basso continuo, πώς ερμηνεύεται μία παρτιτούρα με βάση την αρμονική της δομή.

Όλοι οι μαθητές θα προετοιμάσουν το πρώτο Πρελούδιο από το “Καλοσυγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο” του Johann Sebastian Bach.

Ατομικά μαθήματα πάνω σε ένα κομμάτι του μπαρόκ ρεπερτορίου που επιλέγει ο κάθε μαθητής.

Β) Κοντσέρτο γιά άρπα του Handel: ιστορία, πηγές, στολίδια, cadence. Όλοι οι μαθητές θα κληθούν να προετοιμάσουν ένα μέρος από το Κοντσέρτο. Στο τέλος της ημέρας θα υπάρχει η δυνατότητα να το εκτελέσετε συνοδευόμενο από το μπαρόκ σύνολο του ΚΠΜ.

* Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 25.11 και να αναφέρουν ποιο μέρος από το κοντσέρτο για άρπα του G.Fr. Handel (η άλλο κομμάτι) επιθυμούν να δουλέψουν. Μετά από αυτή την ημερομηνία και ανάλογα με τις εγγραφές θα αποφασιστεί αν θα γίνει το σεμινάριο Α η Β.

Βιογραφικό
Γεννημένη στην Αθήνα, η Φλώρα Παπαδοπούλου ζει εδώ και πολλά χρόνια στο Μιλάνο. Άρχισε τις μουσικές της σπουδές στην Ελλάδα με τον Θοδωρή Ματούλα και την Μαρία Μπιλντέα. Μετά από το δίπλωμα κλασικής άρπας από το Ωδείο της Πάρμας (με την καθ. Emanuela Degli Esposti), αφιερώθηκε στην πρώιμη μουσική, και χάρη σε μία υποτροφία του Ιδρύματος Marco Fodella σπούδασε άρπα μπαρόκ στην “Scuola Civica” του Μιλάνου με την καθ. Mara Galassi, όπου και αποφοίτησε με άριστα. Αποφοίτησε από την Φιλολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάρμας, και αργότερα από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μουσικολογίας της Σορβόννης του Παρισιού.

Η καλλιτεχνική της δραστηριότητα συμπεριλαμβάνει εμφανίσεις ως σολίστ και συμμετοχές σε πολλαπλά σχήματα. Έχει συνεργαστεί με μερικά από το πιο γνωστά σύνολα εξειδικευμένα στην παλαιά μουσική υπό την διεύθυνση Μαέστρων όπως Rinaldo Alessandrini (Concerto Italiano), Leonardo Garcia Alarcón (Cappella Mediterranea), Christina Pluhar (Arpeggiata), Diego Fasolis (I Barocchisti), Jean Christophe Spinosi (Ensemble Matheus), Federico Guglielmo (L’Arte dell’arco), Alessandro Quarta (Concerto Romano), Francesco Cera (Ensemble Arte Musica), Maurice Steger, Thomas Hengelbrock, Alessandro De Marchi, και σε σημαντικές αίθουσες όπως New York Carneghie Hall, Opéra de Versailles, Amsterdam Concertgebouw, Moscow Tchaikovsky Hall, Theatre an der Wien και Wien Konzerthaus, Barcelona Palau de la Musica, Shanghai Opera House, Beijing Center of the Performing Arts, Megaron της Αθήνας, Opéra Garnier στο Παρίσι (Η στέψη της Ποππαίας, με τους Rinaldo Alessandrini, Concerto Italiano και σκηνοθεσία του Bob Wilson), Laeiszhalle στο Αμβούργο (Διδώ και Αινείας, με την NDR Sinfonieorchester και διεύθυνση Thomas Hengelbrock), Theatre des Champs Elysées (Orfeo ed Euridice του Gluck, D. Fasolis, με τους Philippe Jarousky και Patricia Petibon), και πολλές άλλες. Στην Ελλάδα συνεργάζεται με τα σύνολα Ex Silentio και Latinitas Nostra.

Έχει λάβει μέρος σε δισκογραφικές παραγωγές για τις εταιρείες Arcana, Harmonia Mundi, Brilliant Classics, MDG, Erato, Glossa, Ricercar.

Με τις Lathika Vithanage και την Noelia Reverte έχει ιδρύσει το σύνολο Il Caleidoscopio που ασχολείται με το ρεπερτόριό του 17ου αιώνα, και μαζί τους ηχογράφησε ένα δίσκο γύρω από τα Harp Consorts του William Lawes, που είναι οι πρώτες συνθέσεις της ιστορίας που προβλεπουν ένα σύνολο με obbligato άρπα (Brilliant Classics 2016).

Είναι μέλος του συγκροτήματος Laboratorio ‘600, που ιδρύθηκε και διευθύνεται από τον Franco Pavan και με την φωνή του Pino de Vittorio. Μαζί τους ηχογράφησε Occhi Turchini: songs of an island, για την δισκογραφική εταιρία Glossa.

Πρόσφατα εκδόθηκε γιά την Outhere-Arcana ο πρώτος της δίσκος σόλο άρπας Unwritten: Bach, Biber, Corelli, Marini, from violin to harp, που περιέχει δικές της μεταγραφές για μπαρόκ άρπα.

www.florapapadopoulos.com

Share to:

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu