Συνέδριο: “Τέχνη, μια σιωπηλή επανάσταση”.

5 Δεκεμβρίου 2023 to 7 Δεκεμβρίου 2023
σ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εικαστική Έκθεση και Θεματικό Συνέδριο στο Ωδείο Αθηνών: 5, 6 και 7 Δεκεμβρίου 2023

με θέμα: «Τέχνη, μια σιωπηλή επανάσταση. Η Τέχνη ως δυναμικό εργαλείο κοινωνικού μετασχηματισμού και αλλαγής για την αντιμετώπιση των φαινομένων ανισότητας, στερεοτύπων, ρατσισμού και εκδηλώσεων βίας και κακοποίησης».

Το Τμήμα Πολιτισμού και Νεανικής Καλλιτεχνικής Δημιουργίας, της Διεύθυνσης Νεολαίας, της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ολοκληρώνοντας τον κύκλο των δράσεων του Προγράμματος «Τέχνη, μια σιωπηλή επανάσταση», διοργανώνει εικαστική έκθεση και θεματικό συνέδριο, στις 5, 6 και 7 Δεκεμβρίου 2023, στο Ωδείο Αθηνών.

Στόχος του Προγράμματος είναι η δημιουργία ενός πεδίου συζήτησης για την αντιμετώπιση της βίας, της κακοποίησης και του εκφοβισμού. Οι νέοι καλλιτέχνες αναγνωρίζοντας και εξετάζοντας ανάλογες τραυματικές εμπειρίες, παρουσιάζουν τη δική τους οπτική και μετατρέπουν τα έργα τους σε πομπούς μηνυμάτων ενάντια στην καταπίεση, τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις και τις ανισότητες. Η Τέχνη ως «σιωπηλή επανάσταση» αποτελεί εφαλτήριο για τον δρόμο προς τον κοινωνικό μετασχηματισμό, την αλλαγή των αντιλήψεων και την αντιμετώπιση σχετικών φαινομένων.

Με ποιους τρόπους μπορεί η νεανική καλλιτεχνική δημιουργία να συγκροτήσει ένα πλαίσιο ενδυνάμωσης που θα ενισχύει αισθήματα ορατότητας και συμπεριληπτικότητας για όλα τα άτομα;

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα (εικαστικά, κινούμενη εικόνα και performance), τα οποία επιλέχθηκαν, μέσω ανοιχτής πρόσκλησης, από μια ειδική επιτροπή αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, συμμετέχουν δέκα ανερχόμενοι δημιουργοί και συλλογικότητες: Ελίνα Δεμιρτζιόγλου & Αριστείδης Λάππας, Νίκη Θεοδωρίδη & Ζωρζέτ Αλιμπέρτη, Δημήτρης Καπετάνου, Σία-Ευσταθία Κουτλή, Ελεάννα Μπαλέση, Γιώργος Παλαιολόγος, Άγγελος Παπαδόπουλος, Δήμητρα Σταυροπούλου, Φωτεινή Τάτση και Virginia Russolo.

Την εικαστική επιμέλεια του Προγράμματος έχει αναλάβει ο Νικόλας Βαμβουκλής / K-Gold Temporary Gallery.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, στις 19:00 στον Πολυχώρο Ω2 του Ωδείου Αθηνών (Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19).

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023 (ωράριο λειτουργίας: καθημερινά, 10:00-20:00).

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθεί θεματικό συνέδριο την Τετάρτη 6 και την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου από τις 10:00 έως τις 18:00. Στο συνέδριο συμμετέχουν επαγγελματίες από τα πεδία της τέχνης και του πολιτισμού, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας, πολιτικοί, εκπαιδευτικοί, κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι που δραστηριοποιούνται σε θέματα σχετικά με το ευρύτερο Πρόγραμμα.


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ  |  DOWNLOAD THE FULL CONFERENCE PROGRAMME HERE


 

Share to:

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu