Συναυλία Συνόλου Φεστιβάλ Ιονίων-Pierrot lunaire

29 Μαρτίου 2018 20:30

Oι εκδηλώσεις γνωριμίας του κοινού με τη νέα Αίθουσα Άρης Γαρουφαλής του Ωδείου Αθηνών ολοκληρώνονται με μια συναυλία στην οποία παρουσιάζονται διαφορετικές όψεις σημαντικών νεωτερικών ρευμάτων του 20ου αιώνα. Ο εμβληματικός Φεγγαρίσιος Πιερόττος του Σαίνμπεργκ, πρωτοποριακό εξπρεσιονιστικό αριστούργημα ελεύθερης ατονικής σύλληψης, συνοδεύεται από μια σειρά ντουέτων του Νίκου Σκαλκώτα, συνθέτη που δρούσε στα χνάρια της Δεύτερης Σχολής της Βιέννης, ενώ, στους αντίποδες των έργων αυτών στέκει ένα εξαίσιο μετα-ιμπρεσσιονιστικό δείγμα από τις Είκοσι Ματιές πάνω στο Θείο Βρέφος του Ολιβιέ Μεσσιάν.

O “Φεγγαρίσιος πιερότος” του Άρνολντ Σένμπεργκ δίκαια χαρακτηρίζεται ως ορόσημο στην εξέλιξη της μουσικής. Αν και γράφτηκε έναν αιώνα πριν δεν έχει ξεθωριάσει ο πρωτοποριακός του χαρακτήρας. Το γεγονός αυτό είναι απόδειξη της σπάνιας ποιότητας της σύνθεσης η οποία κάθε φορά που ηχεί μας επιβάλλεται και μας επανατοποθετεί έναντι της σύγχρονης τέχνης γενικότερα και όχι μόνον της μουσικής. Εξάλλου κάθε έργο που εκφράζει καθοριστικά την εποχή του παραμένει τηλαυγές σημείο αναφοράς στο χρόνο που διαρκώς προκαλεί, εξάπτει και εμπνέει.

Ένα έργο τόσο μεγάλης αισθητικής και ιστορικής σημασίας απαιτεί ιδιαίτερες εκτελεστικές ικανότητες και συστηματική ενασχόληση με την πρωτοποριακή μουσική γλώσσα. Το έμπειρο στην σύγχρονη μουσική Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων που έχει αποδείξει με την υψηλή τεχνική του την αυθεντία των μελών του στις δεκάδες παρουσιάσεις έργων του 20ου αιώνα, θα οδηγήσει ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Βασίλης Χριστόπουλος ενώ το απαιτητικό μέρος του τραγουδιού και της αφήγησης θα αποδώσει η μεσόφωνος Αγγελική Καθαρίου. Επισημαίνουμε την στενή σχέση όλων των συντελεστών με το Ωδείο Αθηνών. Ο Βασίλης Χριστόπουλος είναι απόφοιτος του Ωδείου και η Αγγελική Καθαρίου απόφοιτος αλλά και προσκεκλημένη καθηγήτρια. Τέλος, το Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων έχει σταθερή συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών το οποίο φιλοξενεί πολλές από τις εμφανίσεις του στην Αθήνα.

Είσοδος ελεύθερη – θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

 

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018, 20.30 μ.μ.
Aίθουσα «Άρης Γαρουφαλής»
Είσοδος ελεύθερη

Βιογραφικά Συντελεστών

Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων
Αγγελική Καθαρίου
Βασίλης Χριστόπουλος

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα Συναυλίας

 

 

 

Share to:

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu