Συναυλία «Το Μουσικό Ιταλικό Φως του Μπαρόκ»

29 Ιανουαρίου 2019 20:15

Το μουσικό ιταλικό φως του μπαρόκ

Συναυλία του μπαρόκ συνόλου “Lumini e Sombri” με έργα συνθετών του 17ου και 18ου αιώνα, που οργανώνει  ο «Μουσικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ψυχικού Η ΕΥΤΕΡΠΗ»

Τρίτη 29 Ιανουαρίου στο Ωδείο Αθηνών
20:15 με ελεύθερη είσοδο

Σκοπός της συναυλίας είναι να αναδείξουμε το σπινθηροβόλο και γεμάτο χαρά ύφος των Antonio Vivaldi,  Arcangelo Corelli και άλλων Ιταλών συνθετών της εποχής του μπαρόκ, που επηρέασε πολλούς συνθέτες της Ευρώπης του 17ου-18ου αιώνα, όπως τον Γερμανό Georg Friedrich Haendel, ο οποίος θεωρείται ο κατεξοχήν εκπρόσωπος του ιταλικού ύφους.

Στο πρόγραμμα επίσης έχουμε συμπεριλάβει και μία χαρακτηριστική φόρμα της μουσικής μπαρόκ, την «Follia», η οποία ήταν πολύ αγαπητή στους Ιταλούς συνθέτες της εποχής. Η «Follia» είναι μία μελωδία στο μπάσο, όπου πάνω της αναπτύσσεται σταδιακά από την ψηλότερη φωνή (βιολί ή φλάουτο) ένας πολύ ενδιαφέρον μελωδικός και ρυθμικός σχολιασμός σε παραλλαγές.

Στην συναυλία έχουμε την μεγάλη τιμή να συμπράξουμε με την διακεκριμένη Χιλιανή βιολονίστα Ana Liz Ojeda, η οποία προσφέρθηκε αφιλοκερδώς να συμμετάσχει με το μπαρόκ σύνολό μας Lumini e Sombri.

Πρόγραμμα συναυλίας του μπαρόκ συνόλου Lumini e Sombri

                    «Το μουσικό ιταλικό φως του μπαρόκ»

  1. 1.   Georg Friedrich Haendel (1685-1759)

Σονάτα σε λα ελάσσονα για φλάουτο με ράμφος και κοντίνουο

Larghetto- Allegro- Adagio- Allegro

2.Antonio Vivaldi (1678-1741)

Σονάτα σε μι ελάσσονα για βιολοντσέλο και κοντίνουο

Largo- Allegro- Largo- Allegro

  1. Alessandro Scarlatti (1660-1725)

29 Partite sopra l’aria della Follia , για τσέμπαλο σόλο

  1. Gottfried Finger (1655-1730)

Division on a Ground,  για φλάουτο με ράμφος και κοντίνουο

5.Arcangelo Corelli (1653-1713)

Follia, για σόλο βιολί και κοντίνουο

  1. 6. Antonio Vivaldi

Κοντσέρτο σε σολ ελάσσονα για φλάουτο με ράμφος, βιολί και κοντίνουο.

Allegro ma cantabile- Largo- Allegro non molto

Σύνολο μπαρόκ  Lumini e Sombri

Μαρία Κολέτου,  φλάουτο με ράμφος

Fabiola Ojeda, βιολοντσέλο μπαρόκ

Κατερίνα Κτώνα, τσέμπαλο

Έκτακτη συμμετοχή:

Ana Liz Ojeda, μπαρόκ βιολί

Βιογραφικά Καλλιτεχνών

Fabiola Ojeda

Η Χιλιανή τσελίστα Fabiola Ojeda είναι μία πολύπλευρη καλλιτέχνης και καθηγήτρια βιολοντσέλου. Σπούδασε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Ατλάντας (Η.Π.Α). Ήταν  μαθήτρια του Καθηγητή Marcio Carneiro στο Πανεπιστήμιο Μουσικής του Detmold (Γερμανια) και είναι απόφοιτος του Μουσικού Πανεπιστημίου Muenster, όπου εργάστηκε  ως βοηθός του καθηγητή Matias de Oliveira Pinto καθώς και στο Julius Stern Institut στο Βερολίνο. Έχει παρακολουθήσει “Master Class” με τους καθηγητές Anatoly Krastev, Maria Kliegel, Collin Carr, Antonio Meneses και Jaap ter Linden.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μέλος  της Συμφωνικής Ορχήστρας Columbus (GA) και στην Γερμανία της  Συμφωνική Ορχήστρα του Θεάτρου Muenster. Επίσης έλαβε μόνιμη θέση καθηγήτριας στην Σχολή Μουσικής και Τέχνης στο Bielefeld.Η Fabiola έχει λάβει 1ο βραβείο για νέους καλλιτέχνες στον διαγωνισμό βιολοντσέλου της κοινότητας στην Ατλάντα και βραβεύτηκε επίσης από τον “Yehudi Menuhi Live Music Now” στην Γερμανία. Από το 2009 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και εργάστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ως πρώτο τσέλο της Παιδική Σκηνής. Συνεργάστηκε σε συναυλίες και ηχογραφήσεις με την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής καθώς και με τους έλληνες συνθέτες  Νίκος Μαμαγκάκης, Νίκος Κυπουργός, Γιώργος Κουρουπός και Θεόδωρος Αντωνίου.

H Fabiola διδάσκει βιολοντσέλο στο Ωδείο Κοdaly  και Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες.

Μαρία Κολέτου

Η Μαρία Κολέτου ξεκίνησε τις σπουδές φλάουτου με ράμφος  στο Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης.
 Το 1996 εισάγεται στο «Σολιστικό» καθώς και στο «Παιδαγωγικό» Τμήμα του Πανεπιστημίου Μουσικής και Υποκριτικής Τέχνης του Graz  της Αυστρίας , από όπου αποφοίτησε και από τα δύο τμήματα αποκτώντας τους ακαδημαϊκούς τίτλους “Bachelor of  Art” με την Prof. Luisi και με “Άριστα παμψηφεί”. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές  και έλαβε τον ακαδημαϊκό τίτλο “Master of Art”   με “Άριστα παμψηφει”.                                                   Παράλληλα φοιτά  στο «Σολιστικό» και στο «Παιδαγωγικό» τμήμα  του ίδιου Πανεπιστημίου στη τάξη Φαγκόττου της Prof. Faludy  από όπου απέκτησε και από τα δύο τμήματα τους ακαδημαϊκούς τίτλους “Bachelor of  Art” με «Άριστα παμψηφεί» και στη συνέχεια  έναν δεύτερο ακαδημαϊκό τίτλο “Master of Art” στο φαγκόττο.
Παρακολούθησε  σεμινάρια με τους  Marc, Han Tol, Bletzinger ,Braun,, Agrell,Hartmann, Gallois , Tomej,Τhalheimer, Cavasanti.
 Σήμερα διδάσκει φλάουτο με ράμφος στο Σύγχρονο Κορινθιακό Ωδείο και στο ωδείο Ατενέουμ  και φαγκόττο στο Μουσικό Γυμνάσιο- Λύκειο της Παλλήνης .
 Έχει συνεργαστεί επίσης με την Εθνική Λυρική Σκηνή , την Ε.Ρ.Τ και την Καμεράτα . Από το 2006 -2011 υπήρξε  μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων.

Κατερίνα Κτώνα

Τσεμπαλίστα και πιανίστα. Απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών (Α’ βραβείο πιάνου) και αριστούχος της  Ανωτάτης Κρατικής Σχολής του Μονάχου( Σχολή τσέμπαλου).
Παρακολούθησε σεμινάρια στο τσέμπαλο με τους Kenneth Gilbert και Ton Koopman.
Είναι ιδρυτικό μέλος του ελληνικού συνόλου μπαρόκ SINFONIA. Έχει συνεργαστεί με τις ορχήστρες Καμεράτα , Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα των Χρωμάτων. Έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με τον οργανίστα Nicolas  Kynaston παρουσιάζοντας έργα για τσέμπαλο και εκκλησιαστικό όργανο.
Έχει παρουσιάσει σε πρώτες εκτελέσεις στην Ελλάδα έργα του 20ού αιώνα των N.Gorecki, H.Cowell, Γ. Κουμεντάκη,  Δ.Αρύβα.
Έχει ηχογραφήσει  για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας  (ρεσιτάλ, εκπαιδευτικές εκπομπές).
Στα ρεσιτάλ της επιδιώκει μεγαλύτερη επικοινωνία με το κοινό αναλύοντας τα έργα τα οποία πρόκειται να ερμηνεύσει: Ιόνιο Πανεπιστήμιο-Κέρκυρα (2007), Μουσείο Κεραμεικής Τέχνης- Αθήνα (2012), Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο- Αθήνα (2012). Αγγλικανική εκκλησία στην Αθήνα : Πρώτη επίσημη παρουσίαση του Livre d’orgue de Montréal (Μάρτιος 2017) Πρώτη ελληνική παρουσίαση του συνθέτη Johann Gottlieb Goldberg (Ιούνιος 2018).
Αφιέρωμα στα 350 χρόνια από την γέννηση του François Couperin (Δεκέμβριος 2018)
Διδάσκει τσέμπαλο στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Ana Liz Ojeda

 

Share to:

© 2016-2024 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | Mindcrafted by Scicada.eu

a
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.