Ιστορικά Φλάουτα από την Συλλογή Οργάνων του Ωδείου Αθηνών

19 Μαρτίου 2019 20:30

Τρία Ιστορικά φλάουτα της συλλογής του Ωδείου Αθηνών ηχούν ξανά.

Το Ωδείον Αθηνών διοργανώνει εκδήλωση στις 19 Μαρτίου 2019, 20.30 μ.μ. στην Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής» για την παρουσίαση των τριών ιστορικών φλάουτων της συλλογής του, που αποκαταστάθηκαν χάρη στη χορηγία της Δικηγορικής Εταιρείας «Ζέπος & Γιαννόπουλος».  Θα συμμετάσχουν ερμηνεύοντας έργα της εποχής κατασκευής των οργάνων οι καθηγητές του Ωδείου Αθηνών Ναταλία Γεράκη και Δημήτρης Κούντουρας.

Τα τρία ιστορικά φλάουτα του 19ου αιώνα βρέθηκαν στο Ωδείο Αθηνών μέσα στις θήκες-κασσετίνες τους προσεκτικά τοποθετημένα στο παλαιό χρηματοκιβώτιο του λογιστηρίου του Ωδείου.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα φλάουτο Ziegler κατασκευασμένο στη Βιέννη κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Ο κατασκευαστής Johann Joseph Ziegler (1795–1858) θεωρείτε ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές της εποχής του. Το συγκεκριμένο φλάουτο που βρέθηκε στο Ωδείο ανήκε στον Λυκούργο Μεσσηνέζη (1840-1910).

Το δεύτερο φλάουτο είναι κατασκευασμένο από τον Οίκο Sax του οποίου ιδρυτής και κύριος κατασκευαστής ήταν ο  Sax γνωστός από την εφεύρεση του σαξοφώνου. Το φλάουτο του Ωδείου με την ένδειξη Adolfe Sax Paris πιθανολογούμε πως πρέπει να κατασκευάστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Δεν φέρει κανένα συνοδευτικό σημείωμα που να διευκρινίζει σε ποιόν ανήκε ή πότε δωρίθηκε στο Ωδείο Αθηνών.

Το φλάουτο Louis Lot κατασκευασμένο επίσης στο Παρίσι έχει σειριακό αριθμό7322 που δηλώνει πως κατασκευάστηκε την τελευταία πενταετία του 19ου αιώνα. Είναι ένα κόσμημα με την σπάνια κατασκευαστική εκδοχή σε δύο και όχι το καθιερωμένο σε τρία κομμάτια. Μέσα στη θήκη του υπήρχε ένα μικρό σημείωμα που αναγράφει ως ημερομηνία δωρεάς στο Ωδείο Αθηνών την 28η Φεβρουαρίου 1941.

Και τα τρία φλάουτα επισκευάστηκαν και συντηρήθηκαν από την κ. Δήμητρα Κοκκίνη με την χορηγία της Δικηγορικής Εταιρίας «Ζέπος & Γιαννόπουλος».

Share to:

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu