In Blue & White Ρεσιτάλ Πιάνου με την Ερατώ Αλακιοζίδου

24 Φεβρουαρίου 2018 19:30

In Blue & White Ρεσιτάλ Πιάνου με την Ερατώ Αλακιοζίδου
Με εξαίρεση το εμβληματικό έργο των Ιάννη Ξενάκη, Γιάννη Χρήστου και Νίκου Σκαλκώτα, η ελληνική μουσική δημιουργία παραμένει εν πολλοίς άγνωστη στο διεθνές κοινό. Υπάρχει όμως πληθώρα έργων ελλήνων συνθετών με ποιότητα, τεχνική αρτιότητα και μεσογειακή αισθητική, που εάν προσφερθούν στο κοινό με τον κατάλληλο τρόπο, θα αποκτήσουν φανατικούς θαυμαστές ανα τον κόσμο.

Η επιλογή των συνθετών έχει ως αφετηρία εμβληματικούς συνθέτες που διακρίνονται για την τεχνική τους ικανότητα, τη συνοχή και τη σαφήνεια της μουσικής σκέψης. Συνθέτες οι οποίοι δημιούργησαν μια στέρεα σύγχρονη παράδοση στην Ελλάδα και προετοιμάζουν το έδαφος για τη νεότερη γενιά δημιουργών. Περιλαμβάνονται επίσης, και νεότεροι συνθέτες που έχουν δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής, δημιουργώντας νέους ηχητικούς κόσμους.

Στην αποψινή συναυλία θα ακουστούν μερικά από τα έργα της δισκογραφική παραγωγής In Blue & White στημένα έτσι σαν μια mini version της μουσικής αφήγησης, δίνοντας έμφαση στους συνθέτες που διαμένουν η κατάγονται από την Αθήνα.

Σύντομο βιογραφικό Ερατώς Αλακιοζίδου

Σε πρόσφατη κριτική του στο περιοδικό Gramophone, ο μουσικοκριτικός Ivan Moody κατέταξε την δισκογραφική της παραγωγή Light Over Darknes σε έργα A. Schnittke & G. Kancheli στα editor’s choice( Ιανουάριος 2018) εγκωμιάζοντας το σύνολο του έργου και την ερμηνεία ως εκρηκτική. Με σπουδές στην Ελλάδα, στο Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ελβετία μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλους δασκάλους και παιδαγωγούς μεταξύ άλλων με την Ελένη Παπάζογλου (Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης-Δίπλωμα πιάνου με Άριστα παμψηφεί), L. Boyadjieva (Conservatoire de Villepinte Παρίσι, με Diplome Superieur d’Execution, την ανώτερη διάκριση και Α΄ Bραβείο), S. Dimitrova, Alfredo Speranza, Lazar Berman, Margaret Newmann , Carla Cuidici, Julia & Constantin Ganevi.

Οι επιρροές της, μουσικές και τεχνικές προέρχονται από πολλές πιανιστικές σχολές, κυρίως των δασκάλων με τους οποίους δούλεψε ως προς την σολιστική ερμηνεία και τη μουσική προσέγγιση κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου : Νίκος Αστρινίδης (μαθητής του Dinu Lipatti), Julia και Constantin Ganev (μαθητές του Heinrich Neuhaus), Roberto Szidon( μαθητής της Ilona Kabos, Claudio Arrau & Arthur Rubinstein).

Διατηρεί μια πολυπεπίδεδη δραστηριότητα σε διάφορους τομείς της σύγχρονης δημιουργίας. Ασχολείται ενεργά με ερμηνείες σύγχρονων έργων, με την διερεύνηση θεματικών ενοτήτων ως προς το ρεπερτόριο, εκπαιδευτικά προγράμματα, έρευνα, παιδαγωγικά πρότζεκτ, εκδόσεις, αρθρογραφία, καλλιτεχνικές διοργανώσεις και παραγωγές ενώ το ενδιαφέρον της τα τελευταία χρόνια εστιάζεται στο ρεπερτόριο μουσικής δωματίου συνθετών της Ρώσικης Πρωτοπορίας αλλά και άλλων σημαντικών Ευρωπαϊκών σχολών και νέων συνθετών, ενώ παράλληλα ασχολείται ενεργά (από το 2000) με την ανάδειξη έργων Ελλήνων συνθετών του 20ου & 21ου αιώνα.

Διακεκριμένοι Έλληνες συνθέτες έχουν αφιερώσει έργα τους προς τιμή της, τα οποία ή ίδια παρουσίασε σε πρώτες εκτελέσεις, ενώ παράλληλα το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα έργων κλασικής και σύγχρονης μουσικής.

Η καλλιτεχνική της δραστηριότητα περιλαμβάνει συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τόσο με ατομικά ρεσιτάλ όσο και με σύνολα μουσικής δωματίου, αποσπώντας πάντα εξαιρετικές κριτικές. Προσκαλείται τακτικά σε σημαντικά φεστιβάλ, Ακαδημίες και Πανεπιστήμια για συναυλίες, διαλέξεις ή master courses ενώ συχνά συμμετέχει και σε επιτροπές διαγωνισμών .

Έχει συμπράξει με τη Συμφωνική Ορχήστρα «Nae Leonard» Galati της Ρουμανίας και με την Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, με το ενόργανο σύνολο idée fixe υπό την διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου, Αλέξανδρου Μυράτ και Δημήτρη Δημόπουλου, με το κουαρτέτο εγχόρδων Lutoslawski και έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική, Βουλγαρική και Γερμανική Ραδιοτηλεόραση.

Είναι ιδρυτικό μέλος των συνόλων «Tangos a Cuatro» (2000-2010) του ενόργανου συνόλου σύγχρονης μουσικής «Idee Fixe»(2004-) και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας beartive(2013).

Διατελεί καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Συνθέρμια και του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης, ενώ παράλληλα διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Ωδείο Αθηνών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε στην ιστοσελίδα
http://eratoalakiozidou.weebly.com/

Πληροφορίες εκδήλωσης

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018, 8μμ
Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής»
19:30 Pre-concert talk*
20:30 Ρεσιτάλ
*Προλογίζουν Θωμάς Ταμβάκος, Νίκος Τσούχλος και Έλληνες συνθέτες

Γενική είσοδος: €10
Φοιτητές/Άνεργοι: €5

Share to:

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu