Ένα βιωματικό master class πιάνου θα οδηγήσει στο Ωδείο Αθηνών η πιανίστα και Διευθύντρια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης Λόλα Τότσιου, με στόχο τη μεγαλύτερη επίγνωση στη μουσική διαδικασία και την περαιτέρω απελευθέρωση του καλλιτεχνικού δυναμικού που έχει ο καθένας μέσα του. Το masterclass απευθύνεται σε σπουδαστές πιάνου, σε μουσικούς και καλλιτέχνες γενικότερα.
Είναι αριστούχος απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και του Μουσικού Πανεπιστήμιου
Χαϊδελβέργης – Μάννχαϊμ, με δασκάλους την Ε. Παπάζογλου και C. Back. Για δύο χρόνια μαθήτευσε κοντά στον διεθνούς φήμης πιανίστα Ζ. Kocsis στην Ακαδημία Ferenc Liszt της Βουδαπέστης.
Ασκεί τη σολιστική της καριέρα από το 1980 στην Ελλάδα και το εξωτερικό με συναυλίες , ηχογραφήσεις και μαγνητοσκοπήσεις. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με όλες τις μεγάλες ορχήστρες και έχει ηχογραφήσει με την ορχήστρα της ΕΡΤ. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα σύγχρονα ρεύματα της κλασσικής μουσικής και διεύρυνε το ρεπερτόριό της με jazz, new music και ινδικά bhajans. Στο ενεργητικό της έχει πολλές πρώτες εκτελέσεις έργων του σύγχρονου ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου Πειραματίζεται με τη μουσική έκφραση και performance, αυτοσχεδιάζει και συνθέτει.
Eργα της έχουν παιχτεί μεταξύ άλλων στα λθ’ Δημήτρια, Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2004, “café bar Flou” “club 22”. Έχει γράψει τη μουσική για θεατρικά έργα που παρουσιάστηκαν στο Εθνικό Θέατρο Αθήνας, Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Θέατρο Αυλαία, Θέατρο Σοφούλη και Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Δισκογραφία :
1) Erik Satie – Music for solo piano (1993)
2) Ρώσσικη μουσική για δύο πιάνα (1995) – Άννη και Λόλα
Τότσιου
3) Kυριάκος Σφέτσας: “Lost Memories” (2000) για πιάνο και σαξόφωνο, Θανάσης Ζέρβας-σαξόφωνο, Λόλα Τότσιου-πιάνο
4) “Friends” – πιανιστικοί αυτοσχεδιασμοί (2008)
5) Θοδωρής Μοιρισκλάβος: “Mediterranean” (2009)
για πιάνο, βιολί , κρουστά και ηλεκτρονικά
Αγαπώντας παράλληλα βαθειά την εκπαίδευση, δίδαξε για τριάντα και πλέον χρόνια σε διακεκριμμένα ωδεία της Θεσσαλονίκης και στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου «Μακεδονία». Από το 2005 διοργανώνει τα προσωπικά της σεμινάρια για μουσικούς με τη μέθοδο focus training, χρησιμοποιώντας τεχνικές από τη μέθοδο Soundings του Πολωνού σκηνοθέτη Richard Nieoszym και ειδικές πρακτικές Yoga του συστήματος Satyananda, στο οποίο έχει εκπαιδευτεί και είναι εισηγήτρια .
.
Από τον Ιούνιο 2011 διατελεί Διευθύντρια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.
Το focus training είναι μία μέθοδος που απευθύνεται κυρίως σε μουσικούς και καλλιτέχνες γενικότερα.
Χρησιμοποιεί στοιχεία από τη μέθοδο Soundings του Πολωνού σκηνοθέτη Richard Nieoszym που αφορούν στη σκηνική παρουσία, και επίσης συγκεκριμμένες πρακτικές της Satyananda Yoga όπως τεχνικές για το σώμα, τεχνικές αναπνοής, ασκήσεις συγκέντρωσης, παρατήρηση των σκέψεων, αντιστροφή των αρνητικών σκέψεων σε θετικές και βαθειά χαλάρωση. Με την εξάσκηση σε αυτές τις πρακτικές έρχεται η φυσική, συναισθηματική και νοητική χαλάρωση και ο ασκούμενος έρχεται σε επικοινωνία με βαθύτερες δεξιότητες του εαυτού του, αυξάνοντας έτσι την απόδοση και τη δημιουργικότητά του.