ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: ΠΡΟΤΥΠΟ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συνεπές στη διαχρονική εκπαιδευτική του αποστολή, από το Σεπτέμβριο του 2023 το Ωδείο Αθηνών ανοίγει νέους ορίζοντες στη μουσική εκπαίδευση, εισάγοντας ένα ανανεωμένο πρόγραμμα σπουδών πλήρους φοίτησης που ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες και ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζουμε να δημιουργούμε νέες γενιές μουσικών όπως κάνουμε εδώ και πάνω από 150 χρόνια.

Σχεδιασμένο να προάγει τη μουσική αλλά και τη δημιουργική εκπαίδευση ευρύτερα,  το ανανεωμένο πρόγραμμα σπουδών πλήρους φοίτησης είναι εστιασμένο στη σφαιρική μόρφωση των σπουδαστ(ρι)ών μας, όποιες κι αν είναι οι μουσικές τους φιλοδοξίες.

Οι βασικοί άξονες της Πρότυπης Μουσικής Εκπαίδευσης στο Ωδείο Αθηνών, είναι:

🎵  ΠΡΟΤΥΠΟ ΣΤΗ ΜΑΘΗΣΗ

Από το Σεπτέμβριο ’23 εφαρμόζουμε ένα σύγχρονο, αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών, εστιασμένο στη σφαιρική μόρφωση των σπουδαστ(ρι)ών μας, όποιες κι αν είναι οι μουσικές τους φιλοδοξίες. Προσφέρουμε ολοκληρωμένη μουσική εκπαίδευση από τα πρώτα βήματα, χωρίς εκπτώσεις στην ουσία των σπουδών. Έμπειροι και καταξιωμένοι καθηγητές, σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας θεωρητικών, φωνητικά και οργανικά μουσικά σύνολα για όλες τις ηλικίες, εισαγωγή στην παιδαγωγική της μουσικής, γνωριμία με το στούντιο ηχογράφησης, πρόσβαση στο ψηφιοποιημένο αρχείο και τη βιβλιοθήκη του Κέντρου Έρευνας και Τεκμηρίωσης,  κ.α.

Συγκεκριμένα παρέχουμε:

 • Ενισχυμένη διδασκαλία θεωρητικών τμημάτων (Θεωρία, Αρμονία, Σολφέζ, Dictée) με μαθήματα δύο φορές την εβδομάδα
 • Ατομικό εβδομαδιαίο μάθημα υποχρεωτικού πιάνου (έγχορδα, πνευστά, κρουστά, άρπα, μονωδία)
 • Μουσική συνοδεία με πιάνο για τα μαθήματα της μονωδίας, τις εξετάσεις και τις συναυλίες (μουσικά όργανα και μονωδία)
 • Παιδική χορωδία
 • Παιδαγωγικά μαθήματα διδασκαλίας και πρόσθετο μάθημα Οργανογνωσίας στην Ανωτέρα βαθμίδα
 • Ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής και πρόσβαση των σπουδαστών σε προσωπική καρτέλα ενημέρωσης για το πρόγραμμα σπουδών τους και των λοιπών εκπαιδευτικών δράσεων.

🎵  ΠΡΟΤΥΠΟ ΣΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Στο Ωδείο Αθηνών καλλιεργούμε συστηματικά τις ερμηνευτικές δεξιότητες των σπουδαστ(ρι)ών μας σε όλο το εύρος του ρεπερτορίου, προσφέροντας από νωρίς πολλαπλές ευκαιρίες σύμπραξης σε μουσικά σύνολα και συμμετοχής σε συναυλίες ενώπιον κοινού, τόσο στο ΩΑ όσο και σε αίθουσες σημαντικών πολιτιστικών φορέων (Μέγαρο Μουσικής, Λυρική Σκηνή, Μουσείο Γουλανδρή κ.α.)

Επίσης, παρέχουμε:

 • Μελέτη στα μουσικά όργανα του Ωδείου μέχρι και την Μέση βαθμίδα (πιάνο, τσέμπαλο, εκκλησιαστικό όργανο, άρπα, κρουστά, κοντραμπάσο)
 • Hχογράφηση προγράμματος απολυτηρίων εξετάσεων για Δίπλωμα
 • Μαθήματα ensemble playing στην Κατωτέρα και Μέση βαθμίδα
 • Συμμετοχή σε μαθητικές ασκήσεις και συναυλίες ανοιχτές στο κοινό καθόλη την διάρκεια των σπουδών τους.
 • Σύνολα Μουσικής Δωματίου που διαμορφώνονται με τους σπουδαστές της Ανωτέρας βαθμίδας του Ωδείου Αθηνών.
 • Μικτή Χορωδία σπουδαστών του Ωδείου Αθηνών (στην Μέση και Ανωτέρα βαθμίδα)
 • Συμφωνική Ορχήστρα σπουδαστών του Ωδείου Αθηνών (στην Ανωτέρα βαθμίδα)
 • Ρεσιτάλ σπουδαστών (τελειόφοιτοι/απόφοιτοι) και συναυλίες (μουσικά σύνολα, χορωδία και ορχήστρα) σε αίθουσες σημαντικών πολιτιστικών φορέων όπως: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εθνική Λυρική Σκηνή, Μουσεία Γουλανδρή & Μπενάκη, Βυζαντινό Μουσείο κ.α.)

🎵  ΠΡΟΤΥΠΟ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ

Στο Ωδείο Αθηνών δίνουμε έμφαση στη συνεχή εξέλιξη και επιμόρφωση των σπουδαστ(ρι)ών μας, προσφέροντάς τους πολλαπλές δυνατότητες, όπως:

 • να συμμετέχουν σε σεμινάρια, masterclasses, ευρωπαϊκά προγράμματα και διεθνή μουσικά σύνολα, 
 • να γνωρίσουν στην πράξη το στούντιο ηχογράφησης,
 • να έχουν πρόσβαση στο ψηφιοποιημένο αρχείο και τη βιβλιοθήκη του Κέντρου Έρευνας και Τεκμηρίωσης,  κ.α.
 • να δημιουργήσουν γνωριμίες και συνεργασίες μέσα στη μεγάλη σπουδαστική κοινότητα όλων των Σχολών που συστεγάζονται στο Ωδείο Αθηνών

Παρέχουμε επίσης τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους σε ανώτατο επίπεδο, για την απόκτηση τίτλου Bachelor of Music (Hons) σε συνεργασία με το Κολλέγιο Goldsmiths, University of London.


🎵  ΠΡΟΤΥΠΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Στο Ωδείο Αθηνών προσφέρεται η δυνατότητα ένταξης των σπουδαστ(ρι)ών μας σε προγράμματα οικονομικής στήριξης και προνομίων, όπως οι Μικροί Μουσικοί (παιδιά 6 – 13 ετών), ενώ χάρη στα κληροδοτήματα που διαθέτουμε, παρέχουμε υποτροφίες για την στήριξή τους κατά την πραγματοποίηση των μουσικών τους ονείρων.

Επιπλέον, προσφέρουμε μελέτη στα μουσικά όργανα του Ωδείου, διαθέτουμε δανειστική οργανοθήκη, ενώ δίνουμε την δυνατότητα επαγγελματικής συνεργασίας των αποφοίτων μας με το Ωδείον Αθηνών μέσω προγραμμάτων internships.

(βλ. κάτω, Οικονομικά Προνόμια)

 


🎵  ΠΡΟΤΥΠΟ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

Το Ωδείο Αθηνών, το κορυφαίο και παλαιότερο ίδρυμα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης της χώρας, λειτουργεί σαν μια μεγάλη καλλιτεχνική κοινότητα, στο πλαίσιο της οποίας συνυπάρχουν και οι τρεις παραστατικές τέχνες – Μουσική, Θέατρο, Χορός: μια ολοζώντανη κυψέλη πολιτισμού, με επίκεντρό της τη δημιουργικότητα της νέας γενιάς.

Το εμβληματικό του κτίριο, νεότερο μνημείο αρχιτεκτονικής, λειτουργεί πλέον και ως ένα ολοζώντανο Κέντρο Τεχνών στο οποίο φιλοξενούνται όλα τα είδη σύγχρονων εκδηλώσεων πολιτισμού σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, πολλές από αυτές σε συνεργασία με σημαντικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς όπως το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Rolex Arts Festival και άλλα.

Ακόμα:

 • Δωρεάν παρακολούθηση συναυλιών και παραστάσεων Θεάτρου και Χορού του Ωδείου Αθηνών. Για τους ανήλικους ισχύει η δωρεάν είσοδος και για τον συνοδό.
 • Εκπαιδευτικές συνεργασίες με τις Σχολές Θεάτρου και Χορού

 


Οικονομικά προνόμια, χωρίς έκτακτες ή κρυφές χρεώσεις

Χάρη στον αμιγώς μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα του Ωδείου Αθηνών και με γνώμονα την απλότητα και τον σεβασμό της οικογενειακής επένδυσης στη μάθηση των παιδιών, τα δίδακτρα του προγράμματος πλήρους φοίτησης είναι ιδιαίτερα ευνοϊκά και δεν περιλαμβάνουν πρόσθετες χρεώσεις όπως τέλη εγγραφής, εξετάσεων κ.λπ.

Συγκεκριμένα:

Τα δίδακτρα του προγράμματος πλήρους φοίτησης είναι ετήσια, καταβάλλονται σε τρεις ισόποσες δόσεις και συμπεριλαμβάνονται όλα τα ατομικά μαθήματα ειδίκευσης, ομαδικά θεωρητικά και γενικά μαθήματα, μουσικά σύνολα, μουσική δωματίου, χορωδία, ορχήστρα, ηχογράφηση διπλώματος και λοιπές παροχές.

Συμπεριλαμβάνονται όλα τα ανωτέρω: ατομικά μαθήματα ειδίκευσης, ομαδικά θεωρητικά και γενικά μαθήματα, μουσικά σύνολα, μουσική δωματίου χορωδία, ορχήστρα, ηχογράφηση διπλώματος και λοιπές παροχές.

Παρεχόμενες εκπτώσεις:

 • για παράλληλη φοίτηση σε άλλες σχολές
 • για μέλη οικογενειών
 • έκπτωση 50% για ένα έτος στα δίδακτρα ελεύθερης φοίτησης πνευστών οργάνων, καθώς επίσης προσφέρεται δωρεάν πνευστό όργανο, σε όσους σπουδαστές και σπουδάστριες του προγράμματος πλήρους φοίτησης επιθυμούν να παρακολουθήσουν μαθήματα ως δεύτερη ειδίκευση για: όμποε, φαγκότο, κόρνο, τρομπέτα, τρομπόνι, τούμπα.

Ετήσιες Υποτροφίες

Το Ωδείο Αθηνών έχει θεσπίσει ετήσιες υποτροφίες για προπτυχιακές σπουδές εντός του Ωδείου Αθηνών, καθώς και για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, οι οποίες χορηγούνται κατόπιν ακρόασης ενώπιον ειδικής επιτροπής. Δικαίωμα συμμετοχής στις ακροάσεις χορήγησης υποτροφιών έχουν όσοι και όσες πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται στις εκάστοτε ετήσιες προκηρύξεις, οι οποίες αναρτώνται στην ιστοσελίδα και στον πίνακα ανακοινώσεων του Ωδείου Αθηνών.

Για σπουδαστές που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια (συνδυασμός επιδόσεων και οικονομικής κατάστασης), το Ωδείο Αθηνών εξετάζει κατόπιν σχετικής αίτησης τη δυνατότητα μειωμένων διδάκτρων. Οι αιτήσεις με επισυναπτόμενα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται ηλεκτρονικά από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου.

Πρόγραμμα υποτροφιών «ΜΙΚΡΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ»

Το πρόγραμμα «Μικροί Μουσικοί» του Ωδείου Αθηνών, έχει στόχο να προσφέρει υποτροφίες για μουσικές σπουδές σε  ταλαντούχα παιδιά, ηλικίας 6-12 ετών, των οποίων οι οικογένειες  αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το κόστος των διδάκτρων. Οι υποτροφίες καλύπτουν το 50%-100% του ετήσιου κόστος των διδάκτρων κάθε σπουδαστή. Οι μικροί υπότροφοι επιλέγονται μετά από ακροάσεις που πραγματοποιούνται από έμπειρους μουσικούς παιδαγωγούς στο χώρο του Ωδείου Αθηνών.
Πληροφορίες εδώ.

Πρόγραμμα Ελεύθερης Φοίτησης

Εκτός από το πρόγραμμα πλήρους φοίτησης, το Ωδείο Αθηνών παρέχει επίσης το πρόγραμμα σπουδών ελεύθερης φοίτησης για όσους και όσες επιθυμούν να παρακολουθήσουν μαθήματα μουσικής (ειδίκευσης ή θεωρητικών) χωρίς να εγγραφούν στο μαθητολόγιο του Υπουργείου Πολιτισμού για να λάβουν τίτλους σπουδών αναγνωρισμένους από το Κράτος.

Τα δίδακτρα για όσους/όσες φοιτούν στο πρόγραμμα σπουδών ελεύθερης φοίτησης είναι χωριστά για κάθε μάθημα που θα επιλέξουν.

Σε περίπτωση που ένας σπουδαστής θέλει να μεταπηδήσει από το πρόγραμμα σπουδών ελεύθερης φοίτησης στο πρόγραμμα σπουδών πλήρους φοίτησης, θα πρέπει να εγγραφεί για ένα έτος στο υπό κατάταξη τμήμα με ευνοϊκά δίδακτρα.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αναλυτικά για τις Μουσικές Σχολές και τα τμήματα μουσικής, το διδακτικό προσωπικό και τα προγράμματα σπουδών, επισκεφθείτε τις σχετικές σελίδες εδώ.

Επίσης, μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα ενδιαφέροντος και η Γραμματεία Μουσικών Σχολών θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 〉

 

Εναλλακτικά, καλέστε στο (+30) 210 7240 673 (καθημερινές 11.00 – 19.00)


 

Share to:

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu