1ος Διαγωνισμός Σύνθεσης “Γιώργος Σισιλιάνος”

Ο 1ος Διαγωνισμός Σύνθεσης εις μνήμην Γιώργου Σισιλιάνου (1920-2005) εισέρχεται στην τελική του φάση σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στις 7μμ, στην αίθουσα Άρης Γαρουφαλής του Ωδείου Αθηνών.

Η εκδήλωση θα έχει τη μορφή δημόσιας ανοιχτής συναυλίας στην οποία οι συνθέσεις των τριών φιναλίστ θα παρουσιαστούν σε πρώτη εκτέλεση από σημαντικούς σολίστ, ενώ κατόπιν η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού θα προχωρήσει στην απονομή των βραβείων.

Οι τρεις φιναλίστ που προκρίθηκαν ύστερα από μια μακρά διαδικασία και μεταξύ πολλών συμμετοχών υψηλού επιπέδου, είναι οι εξής:

  • Χρήστος Ζούμπος
  • Ορέστης Παπαϊωάννου
  • Γιώργος Παπαοικονόμου

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από ένα σύντομο μουσικό αφιέρωμα με έργα του Γιώργου Σισιλιάνου τα οποία θα ερμηνεύσουν οι κ.κ. Μαρία Ευστρατιάδη (Έφορος & Καθηγήτρια της Σχολής Πιάνου του Ωδείου Αθηνών) και Έλλη Φιλίππου (Διδασκάλισσα της Σχολής Βιολοντσέλου του Ωδείου Αθηνών).

Οι μουσικοί που θα ερμηνεύσουν τις συνθέσεις των τριών φιναλίστ είναι:

Οδυσσέας Κορέλης (βιολί), Δημήτρης Αγγελίδης (βιολί), Αντώνης Μανιάς (βιόλα), Βαγγέλης Νίνα (τσέλο), Παναγιώτης Καπογιάννης (κοντραμπάσο), Γεωργία Τσολάκη (βιολί),  Παναγιώτης Δράκος (φλάουτο), Χριστίνα Παντελίδου (όμποε), Χρήστος Γκίνος (κλαρινέτο & μπάσο κλαρινέτο), Μιχάλης Παπαπέτρου (πιάνο)

Μουσική Διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας

Η σύνθεση της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού έχει ως εξής:

  • Πρόεδρος: Νίκος Αθηναίος (Συνθέτης, Αρχιμουσικός, Διευθυντής του Ωδείου Αθηνών)
  • Περικλής Κούκος (Συνθέτης, Έφορος Σχολής Θεωρητικών & Καθηγητής του Ωδείου Αθηνών)
  • Μπάμπης Κανάς (Συνθέτης, Καθηγητής του Ωδείου Αθηνών)
  • Χρήστος Σαμαράς (Συνθέτης, Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)
  • Ιωσήφ Παπαδάτος (Συνθέτης, Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών)

Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο.

Η αίθουσα Άρης Γαρουφαλής βρίσκεται στον 1ο όροφο του Ωδείου Αθηνών, στην Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου Β΄17-19 & οδό Ρηγίλλης (στάση μετρό Ευαγγελισμός).

Λίγα λόγια για τον Διαγωνισμό.

Ο 1ος Διαγωνισμός Σύνθεσης εις μνήμην Γιώργου Σισιλιάνου (1920-2005) είναι μια πρωτοβουλία του Ωδείου Αθηνών για την επέτειο των 10 χρόνων από τον θάνατό του διακεκριμένου συνθέτη, συνδιοργανώνεται με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και την στήριξη της οικογένειας του συνθέτη και έχει σκοπό να ενθαρρύνει και να αναδείξει ταλαντούχους νέους συνθέτες στον τομέα της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Μάιο του 2015 με ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχών που έπρεπε να πληρούν τις εξής προδιαγραφές:

Πρωτότυπες συνθέσεις διάρκειας 12 έως 15 λεπτών για σύνολο μουσικής δωματίου αποτελούμενο από τρία έως οκτώ από τα εξής όργανα:

Φλάουτο/πίκολο (ένας εκτελεστής), όμποε/αγγλικό κόρνο (ένας εκτελεστής), κλαρινέτο/μπάσο (ένας εκτελεστής), φαγκότο, κόρνο, τρομπέτα, τρομπόνι, βιολί (έως δύο εκτελεστές), βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο, πιάνο.

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Σισιλιάνο

Ο Γιώργος Σισιλιάνος γεννήθηκε το 1920 στην Αθήνα όπου και πέθανε στις 29 Μαρτίου 2005.

Εκανε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία 7-8 ετών με την Ειρήνη Σακελλαρίου. Γράφτηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών το 1939 για να την εγκαταλείψει το 1941 προκειμένου να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μουσική. Σπούδασε θεωρητικά το 1941-42 με τον Κώστα Σφακιανάκη, ανώτερα θεωρητικά με τον Μάριο Βάρβογλη στο Ελληνικό Ωδείο και στη συνέχεια με τον Γεώργιο Σκλάβο στο Ωδείο Αθηνών απ´όπου πήρε πτυχίο ωδικής, αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας. Και οι τρεις δάσκαλοί του ήταν από τους πρωτεργάτες της Εθνικής Σχολής.

Το 1951-53 σπούδασε σύνθεση με τον διαπρεπή Ιταλό συνθέτη Ιλντεμπράντο Πιτσέτι (Ildebrando Pizzetti) στην Ακαδημία της Santa Cecilia στη Ρώμη, ενώ παράλληλα ήρθε σε επαφή με τη μουσική του Μπέλα Μπάρτοκ και της Δεύτερης Σχολής της Βιέννης. Συνέχισε στο Ωδείο του Παρισιού με τον Τονύ Ωμπέν (Tony Aubin) το 1953-54 και στη συνέχεια πήγε στην Αμερική με υποτροφία Φούλμπραϊτ όπου και παρακολούθησε τους Γουώλτερ Πίστον (Walter Piston) Μπόρις Μπλάχερ (Boris Blacher) Πήτερ Μένιν (Peter Menin) και Βίνσεντ Περσικέτι (Vincent Persichetti). Εκτοτε εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα.

Ο Σισιλιάνος είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους τους μουσικού μοντερνισμού στην μεταπολεμική Ελλάδα. Με τα έργα του, πολλά από τα οποία έχουν λάβει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, καλλιέργησε με παραδειγματικό πάντοτε τρόπο ένα ευρύτατο φάσμα μουσικών μορφών όπως συμφωνική μουσική, όπερα, σκηνική μουσική για το θέατρο και τον χορό, μουσική δωματίου, μουσική για σόλο όργανα.

Σήμερα, το σύνολο του έργου του Γιώργου Σισιλιάνου μπορεί να βρεθεί στο Μουσείο Μπενάκη καθώς και, σε μορφή μικροφίλμ, στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Share to:

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2016-2024 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | Mindcrafted by Scicada.eu