«Νέος Μουσικός Ελληνομνήμων»

Το Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του Ιονίου Πανεπιστημίου προχώρησε στην έκδοση του τετραμηνιαίου μουσικολογικού περιοδικού «Νέος Μουσικός Ελληνομνήμων».

Η έκδοση αποτελεί συνέχεια τoυ περιοδικού «Μουσικός Ελληνομνήμων» που εξέδιδε το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του Ιονίου Πανεπιστημίου από το 2008 έως και το 2015.

Στην νέα του εποχή, το περιοδικό φιλοδοξεί να προβάλλει ζητήματα που σχετίζονται με τη ελληνική μουσική δραστηριότητα, τους Έλληνες συνθέτες, τα ελληνικά έργα και τη μουσική ζωή στον τόπο μας, με ύλη σημαντικά αυξημένη και διευρυμένη.

Την συντακτική ομάδα αποτελούν οι Χάρης Ξανθουδάκης, Στέλλα Κουρμπανά, Κώστας Καρδάμης (μέλη της σύνταξης και του παλαιού «Μουσικού Ελληνομνήμονα») και ο Πάνος Βλαγκόπουλος, νέος διευθυντής του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ο «Νέος Μουσικός Ελληνομνήμων» θα πωλείται στα βιβλιοπωλεία, με το συμβολικό αντίτιμο των 7.00 ευρώ ενώ υπάρχει η δυνατότητα ετήσιας συνδρομής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιοδικό ή για την αποστολή κειμένων, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα archives@athensconservatoire.gr,  eremus@ionio.gr

Κυκλοφόρησε το τεύχος 9 του Νέου Μουσικού Ελληνομνήμονα, που είναι αφιερωμένο στη διπλή επέτειο (200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, 150 χρόνια από την ίδρυση του Ωδείου Αθηνών). Διαβάστε την επετειακή παρουσίαση της Στέλλας Κουρμπανά για τη την πολύτιμη μουσική συλλογή του συνθέτη της Επανάστασης, Κωνσταντίνου Αγαθόφρονα Νικολόπουλου (1786-1841), που φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας, τον κατάλογο του μέχρι πρόσφατα λανθάνοντος μουσικού αρχείου του Κεφαλλήνα συνθέτη Νικόλαου Μεταξά Τζανή (1824-1907) – όπου και η θεωρούμενη χαμένη όπερά του Μάρκος Μπότσαρης  – από τον Αθανάσιο Τρικούπη· τη διάλεξη που έδωσε ο Μανώλης Καλομοίρης το 1924 στη Σορβόννη για την Ελληνική Μουσική (σε μετάφραση Χάρη Ξανθουδάκη), αλλά και το επίσης επετειακό κείμενο (το 2021 είναι κοινό έτος Ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας) του Βαλέριου Ισμαγκίλωφ για τον γεννημένο στη Ρωσία Έλληνα πιανίστα και παιδαγωγό Δημήτριο Μαρή (1905-1964). Σχετικό με την Ιστορία του Ωδείου Αθηνών, είναι το χρονικό της εκεί εγκατάστασης του ΚΣΥΜΕ, του Κέντρου που ίδρυσε ο Ιάννης Ξενάκης, παρουσιασμένο από την Κατερίνα Τσιούκρα. Η επέτειος των 100 χρόνων από τον θάνατο του Camille SaintSaëns (1835-1921) αποτέλεσε την αφορμή για μια σύντομη αναφορά στη σχέση του Γάλλου συνθέτη με την Ελλάδα και ειδικότερα με το Ωδείο Αθηνών.

Για την ύλη του δέκατου τεύχους του περιοδικού διαβάστε περισσότερα εδώ

Για την ύλη του ένατου τεύχους του περιοδικού διαβάστε περισσότερα εδώΓια την ύλη του όγδοου τεύχους του περιοδικού διαβάστε περισσότερα εδώ

Για την ύλη του έβδομου τεύχους του περιοδικού διαβάστε περισσότερα εδώ

Για την ύλη του έκτου τεύχους του περιοδικού διαβάστε περισσότερα εδώ

Για την ύλη του πέμπτου τεύχους του περιοδικού διαβάστε περισσότερα εδώ

Για την ύλη του τέταρτου τεύχους του περιοδικού διαβάστε περισσότερα εδώ

Για την ύλη του τρίτου τεύχους του περιοδικού διαβάστε περισσότερα εδώ

Δεύτερο Τεύχος

 

Για την ύλη του πρώτου τεύχους του περιοδικού διαβάστε περισσότερα εδώ

Share to:

Comments are closed.

© 2016-2024 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | Mindcrafted by Scicada.eu